Ulleres de sol infantils: Necessitat o capritx ?

Alfons Bielsa
Òptic Optometrista
Máster en Optometria i Ciències de la Visió.

Els ulls dels nostres nens i nenes són 20 vegades més sensibles que la pell davant el sol, i per això necessiten una protecció adequada. Aquests són més sensibles que els dels adults, ja que no estan completament desenvolupats. Com més petits, més vulnerabilitat dels ulls a la llum i als raigs ultra violats (UVA i UVB))
A la platja, i a la muntanya, pràcticament tots els adults fem servir ulleres de sol.
Sorprenentment, en les mateixes condicions d’extrema radiació, només un 98% dels nens i nenes les utilitzen.
Els ulls dels nens presenten una pupil·la més gran que la dels adults i, per tant, els hi entra més quantitat de llum. El seu cristal·lí, que actua com a filtre, no està completament madurat . Els seus teixits oculars –que són una pantalla protectora davant els raigs UV- tenen menys pigments. En resum, estan molt menys protegits davant la radiació solar.
Tot això provoca que, abans del primer any de vida, el cristal·lí dels nadons deixi passar fins al 90% de la radiació UVA i el 50% de l’UVB. Sense la protecció adequada, aquests raigs arriben directament a la retina, la part més delicada de l’ull.

Entre els 12 i 13 anys, aquests percentatges se situen en el 60% i el 25%,
respectivament. L’ull queda completament desenvolupat als 25 anys. A partir d’aquesta edat, el cristal·lí funciona a ple rendiment i redueix la quantitat de raigs ultraviolats que arriben a la retina. Sense la protecció adequada, el 80% de la radiació acumulada en la vista es produeix abans dels 18 anys.
Els efectes nocius dels raigs UV sobre els ulls dels més petits poden provocar conjuntivitis o queratitis –una inflamació de la còrnia-, que es manifesten en forma de picor, irritació i sensació de sorra. També poden causar patologies oculars més greus, com alteracions agudes de la còrnia, lesions degeneratives i cremades agudes a la retina. Fins i tot, poden provocar a llarg termini degeneració macular i cataractes.
Adquirir les ulleres de sol en establiments no sanitaris –basars, mercats ambulants i paradetes- pot generar greus problemes de salut visual i ocular: aquestes dilaten encara més la pupil·la, que en el cas dels nens ja de per si és més gran, i deixen passar més quantitat de raigs UV. El vostre òptic optometrista us assesorarà sobre la millor solució a les vostres necessitats, especialment si teniu alguna alteració
visual.

Cal saber que també es poden fer ulleres de sol graduades, i pels nens i
nenes no es cap capritx, és una necessitat real de protecció.