Cultura Popular Sant Antoni

TRAPELLES DE SANT ANTONI

Els Trapelles de Sant Antoni són la colla de Diables infantils del barri, i va ser creada l’any 2007.

La colla surt al carrer en els correfocs més populars del barri i de la ciutat, com ara són la Mercè, Santa Eulàlia, I per descomptat les festes del barri.

També participen a la Cercavila que es fa a l’inici i cloenda de la Festa Major de Sant Antoni i altres correfocs als que els conviden. A més a més, al Nadal també organitzen el Caga Tió.

El seu punt de trobada és el Racó de Cultura de Sant Antoni, al carrer Viladomat nº 75.

Els Trapelles de Sant Antoni aporten als nens i nenes molta diversió i bons moments, i fa que el nostre barri arribi a altres barris de la ciutat i a altres poblacions. L’objectiu dels Trapelles és simplement gaudir, tant ells com la gent que els segueix.

Heu de saber que des de ben petits amb 8 anys els Trapelles comencen a apassionar-se amb els correfocs, i que a mida que van creixent, creix la seva passió pel foc.

Aquesta colla també fomenta les relacions entre les famílies fent calçotades i trobades perquè així es coneixen tots millor i es veuen en un altre àmbit més enllà dels correfocs.

 

 

ESPURNA DE SANT ANTONI

Filla de La Porca de Sant Antoni. Va ser concebuda durant les festes majors de 2019, entre foc, olor de sofre i disbauxa.

Per aquesta raó es tracta d’una bèstia molt entremaliada, com la majoria de criatures.

Igual que la seva mare, està disposada a participar de qualsevol sarau, sigui de foc, aigua o una cercavila a ritme de tabals, sempre fent festa i engrescant a petits i grans.

La bèstia recollirà a cada sortida els xumets dels veïns més petits del barri, un cop ja els volen deixar.

Els seus diversos trets identitaris la fan molt particular i alhora impossible de determinar fermament quin tipus de figura és. El més evident són els trets de la mare, la Porca, però també té trets de drac, de ratpenat, de porc senglar, de dimoni.

Tot i no tenir una figura paterna identificada, la bestiola té un munt de padrins i padrines que s’han assegurat que arribi al barri de Sant Antoni en bona forma. Entre aquests padrins trobem comerciants, famílies, entitats socials i culturals i tot de veïns i veïnes que amb la seva col·laboració l’han feta possible.

 

 

ELS TRAPELLES TABALERS

Els Trapelles tabalers som la colla de percussió infantil del barri de Sant Antoni, ens vam formar l’any 2015 gràcies a la iniciativa d’una percussionista vinculada al barri des dels inicis dels Diables de Sant Antoni.

Inicialment vam ser una colla íntegrament infantil, però l’any 2017, les mares dels nens i nenes del grup, cansades d’acompanyar-nos en les nostres actuacions sense poder tocar, van decidir fer un pas endavant i involucrar-se en el món de la percussió de carrer.
Després d’un temps d’inactivitat, a la festa major del 2020 es va estrenar el grup d’infants de 4 a 10 anys, tenint tant èxit que actualment el formen 19 nens i nenes amb ganes de tocar i passar-s’ho d’allò més bé.
Actualment, el grup el formen 19 infants de 4 a 10 anys, 8 infants de 10 a 15 anys i 16 integrants majors de 16 anys.

Si tens ganes d’aprendre més d’aquest meravellós mon, contacta amb nosaltres i vine a provar una de les nostres classes!

Grup infantil (4-9 anys) – Dimarts de 17:30 a 18:30 – Calàbria 66

Grup joves (10-15 anys) – Dimecres 19:00-20:00 – Racó de Cultura Popular, Viladomat 75

Grup adults (16-99 anys) – Dimarts de 20:00 a 21:00 – Racó de Cultura Popular, Viladomat 75

 

TRABUCS DE SANT ANTONI

El barri també disposa d’una colla de trabucaires, els Trabucs del Barri de Sant Antoni, que es va constituir l’any 2011, a l’empara de l’Associació de Veïns, amb la voluntat principal de contribuir contribució al foment, manteniment, difusió i suport a una de les manifestacions de cultura popular del país, com són les trabucades.

Els Trabucaires de Sant Antoni s’inspiren en la vindicació dels bandolers catalans del segle XVII, pel que fa a la seva imatge i indumentària, tot i que no volen menystenir altres identificacions amb un esperit històric paral•lel relacionat amb les lluites socials i populars, que es podria considerar que van heretar els representants mítics del bandolerisme i de la rebel•lia armada al llarg de diversos segles.

Aquesta Colla de Trabucaires, doncs, referma la voluntat i el compromís existent al barri de contribució al foment, el manteniment, la difusió i el suport a una de les manifestacions tradicionals que relacionen l’esperit de festa -la rauxa-, amb la voluntat d’aprofundir en el coneixement i la preservació de la història del país –el seny-, com són els Balls de Trabucaires, les seves actuacions, i les concentracions de colles, per a les quals manifesta un especial interès a ser-hi representada a través d’un col•lectiu específic que porti el nom del barri de Sant Antoni.

 

Els Gegants de Sant Antoni

En Tonet i la Rita, més coneguts per Gegants de Sant Antoni, tenen una fesomia amb trets infantils, tot i representar personatges adults. Aquesta característica els fa singulars i respon a una evolució de la concepció figurativa dels gegants.
En Tonet representa un traginer de la darreria del segle XIX que va vestit amb gorra i bata fluixa i porta un fanal a la mà. La Rita és una venedora del Mercat de Sant Antoni, edifici emblemàtic del barri, que porta als braços el famós porquet del sant.
La iniciativa de construir la parella gegant fou del Casal de Joves Calassanç, vinculat a l’Escola Pia, que volia unes figures per a participar en la festa de Sant Antoni Abat, que és quan se celebra la diada dels Tres Tombs de Barcelona.
Àlex Massalles, Rita Culla i Joan Carles Montagut foren els encarregats de construir les figures i enllestiren primer en Tonet, que s’estrenà per la festa major del barri, el gener del 1989. Un any més tard es presentà la geganta Rita a la mateixa festa. I des d’aleshores la parella no ha deixat d’assistir a aquesta cita, sempre portada per la Colla de Geganters del barri de Sant Antoni.

En Tonet i la Rita tenen ball propi des del 1995, fruit d’un encàrrec de la seva colla gegantera. És una melodia composta per David Puertas, que pot ser interpretada per grallers o ministrers.

La coreografia és d’Eduard Cerlós i Albert Ollé.